Blogg

Garnkrans

Nytt år och nya möjligheter

När jag har rest någonstans och haft riktigt trevligt eller umgåtts med mina kära nämaste och vänner; så tänker jag: Jag måste minnas det här ögonblicket. Men om man skulle komma tillbaka till den speciella platsen eller det ögonblicket, så skulle det vara helt annorlunda. Det var det som kändes i det ögonblicket som var glädjen.

Jag vet inte idag vad kommer ihåg eller vill komma ihåg från år 2020, men som min man säger: Med varje kris kommer möjligheter. Nu hoppas jag att alla får ett bra 2021 med mycket gemenskap. För det är just gemenskapen med nära och vänner som jag har saknat mest.

Från grankrans till garnkrans

Jag börjar året med att byta ut grankransen från julen till en garnkrans. Jag har nystat garner som jag inte vill ha längre och trätt på en tjock böjd ståltråd, som jag fogat ihop och hängt upp på vår ytterdörr. Dörren är förresten målad med linoljefärg från Ottossons.

God Jul

Mina ord är snart slut för året. Händerna arbetar alltid. Jag vill avsluta med att berätta vad mina händer och jag alltid gör. Vi skriver listor varje vecka, vad skall jag och händerna göra och så stryker vi när det är gjort. Har vi inte gjort det så gör det inget, det heller. Mening i tillvaron får vi på konstgjord väg. Men en sak finns det på listorna varje vecka och det är: ’Gör något nytt’ som jag och händerna aldrig gjort förut. Pröva det!

En tidig God Jul önskar jag alla!

Matsedel

Det var inte meningen från början. Min blogg skulle handla om textil och reflektioner. Men när jag ser tillbaka på fem år så har det smugit sig in väldigt mycket mat och recept. Det är ju faktiskt skapande det också, därför får Ni här en jul-liknande matsedel (och en sommarbild) som tillbakablick:

Förrätt        Vegetarisk rödbetssallad

Huvudrätt    Helges grytbitar

Efterrätt      Kaffe och Mjuk pepparkaka

Skog

Skogskramare har jag skrivit om, men se på dessa två foton av skog, först en flugsvamp som ser nästan onaturlig ut, men den är helt riktig. Därefter granar och ormbunkar och vilka färger tillsammans.

Den sista bilden är min tolkning av Skog, inlämnad till Öppen Salong på Konsthallen i Trollhättan 2020. Det är ’blöjpapper’ eko tryckt och rullade och fastsydda med langettsöm på tyg.

Skocka och saknad

Jag älskar att äta kronärtsskocka och i somras passade jag på att odla dessa. Det var ett experiment för med våra svala somrar, så kanske det inte skulle bli något. Jag har fått fyra stycken skockor och de smakade underbart. Även grenverket på plantan var fint och den skall gå att övervintra.

Kolla den lila färgen inuti, så fin.

Det behövs mycket aktiviteter och experiment varje dag för att jag skall hålla humöret uppe. Saknar barn och barnbarn så mycket.  Väntar på det normala sättet att umgås. Vad säger ni om skorna?????

Sytt och Broderat

Tyvärr deltar jag inte i Täcklebo Broderiakademi i Uddevalla, som vanligt på grund av Covid 19. Men en träff hann jag med och då beundrade jag vandringsbroderiet som Lisbeth A sytt ihop.  En del av vandringsbroderierna kommer att ses på utställning i biblioteket i Uddevalla senare i år.

Från en tidigare träff så ”målade” vi med hjälp av raklödder. Ett av tygerna använde jag i somras när jag skickade in till Örebro Konsthall. De hade öppen salong för alla under temat, en dag. Jag kallade detta Svalorna har kommit.

Jag behövde tyger med färg, så jag har färgat i mikron med Omega Dyrect Hot Water Dyes.

Jag arbetar också vidare med kursbrev från Bates och Blixt. Det som är så bra är att jag kan göra övningar i min takt, jag får personlig och konkret återkoppling av Pian och Kristina och inte minst så är övningarna så bra. Jag har hållit på några år och nu tittar jag tillbaka och ser på vad uppgiften var och vad jag gjorde. Idag kanske det ser annorlunda ut. Jag kanske skall göra om något….. 

Misslyckat

Om man (läs jag) inte experimenterar så kommer man inte framåt, man utvecklas inte. Men det är ju inte allt som blir lyckat. Nu kommer några inte helt lyckade områden hos mig, dvs misslyckade. Men det innebär ju inte att jag försöker igen.

Här har jag gjort en pesto på enbart morotsblast. Det smakade ok, men inte så jättegott. Nästa gång skall jag pröva med hälften morotsblast och hälften persilja och libbsticka. Jag skall också försöka färga ullgarn med morotsblasten, det lär bli färg.

Ett experiment som försvann var att göra en rosenolja. Jag plockade rosenblad av starkt doftande rosor som Ros de Recht och Rosa Mundi och la i solrosolja. Nästa dag hällde jag av det, kastade bladen och plockade nya doftande blad och la i oljan. Så höll jag på några dagar. Sista dagen så hade jag hällt oljan i en fin liten burk, men tyvärr ställt den strategiskt fel på köksbänken. Nästa dag när jag kom upp på morgonen så saknade jag burken. Den låg rengjord i diskmaskinen. Oljan uthälld, tack min äkta hälft för att du oftast diskar. Det kommer en ny sommar och rosorna blommar igen.

Purpurklätt en en trevlig perenn. Den har jag vid en trappa i sandjord och den trivs bra. Färgen är så häftig, så jag testade att plocka blad och hamra på tyg. Det blev svart och inte något vidare.

Jag har också testat att trycka på tyg med hjälp av bläck. Jag tog blad och klippte fyrkanter och målade på baksidan av bladet och sedan lägga mot ett tyg. Det blev inte bra, klumpar och prickar. Jag använde blad från Tobaksblomma. Jag kanske kan pröva ett annat år med andra blad, eller hade jag på för mycket bläck? Förresten heter det blad eller löv?

Odlat

I år 2020 har jag odlat, lite lyckat och lite misslyckat. Som vanligt tar jag tillvara en del, t ex gör jag saft. Men jag gör bara det jag vill själv och känner för, om jag inte plockar av vinbären så ger jag dem gärna till fåglarna. Men en av anledningarna att jag publicerar bilderna här är att jag har börjat observera och se på alla foto på ett annat sätt. Jag ser former, mellanrumsformer och olika färger och färgkombinationer. Vad ser ni?

Mangold-stjälkar
Tomat Gardeners Delight eller Harmony, vet inte vilken sort från foto.
Morot Half Danvers och Fly Away och Salladslök
Saft att frysa, goda citronmuffins och doften av rosor.