Sommaren är nu

En del säger att nu är sommaren är slut och nu börjar hösten. Jag vill hålla fast vid att sommaren är nu. Det är ju hur vi tänker som formar oss. Värmen är kvar, det som ändrats är tiden för solens upp- och nedgång. Ja förstås, lite andra växter, inga jordgubbar längre, men nu börjar plommon och björnbär.

Jag har tänkt positivt i sommar, vad kan man annat göra när man har umgåtts med barn och barnbarn och vänner. Mina bilder i detta inlägg visar något av det jag har uppskattat mest:

  • Badat nästan varje dag ibland två gånger,
  • Gått på kurs för Pian och Kristin i Broderiakademin i Uddevalla, jag känner mig lika glad som den rosa elefanten,
  • Luktat på rosorna och vilat i min utesäng på kvällarna, se min utsikt över träden.

New York 7 – Kontraster

Jag kan inte sammanfatta och dra slutsatser från New York. Det är bara för mycket. Det jag vill dela med mig är kontraster, stämningar, de små detaljerna, ifrågasättande och förhoppningsvis inspiration.

Det är mycket som jag inte sett, Central Park, Femte avenyn med affärer, fler museum. Men det jag har kollat upp, är att jag kan se hemifrån alla verken på Guggenheim Museum.

Semester har det varit, lugna promenader, ingen stress trots storstaden New York, många intryck som jag kanske kan ta med mig på mitt sätt i mitt skapande.

Avslutar denna serie i bloggen om New York med dessa foton, på varje foto står det bildtexter och jag slutar med ett indianskt citat från ’The Seven Paths’

I have learned that the point of life’s walk is not where or how far I move my feet but how I am moved in my heart.

MOMA, en skolklass får konst-information och ritar själva sina intryck
MOMA, många små bilder blir en helhet, kan vi själva använda det och göra en stor tavla av små broderade bilder?
MOMA, svart plast format som en ros och ihopsytt med vita langett stygn
Modern konst på MET – vanliga klädgalgar som installation, men vilket mönster skuggorna ger på väggen!
Gatukonst i New York – Jämför med Street art i lilla Trollhättan
Arkitekturen, se mönstren – utsikt från promenad på  High Line
Konstobjekt i ett Galleri – konstnären försökte sätta fokus på klimat-frågorna med jord och sand
Konstobjekt utanför Rockefeller Center – min reflektion – vad händer när vi delar något, en sten, ett frö – vad kommer vi att hitta?
Vi kanske inte vill se. Stänger vi ute världen helt när vi sätter händerna framför ögonen precis som ansikts-statyn vid Rockefeller Center. Eller se: https://www.architecturaldigest.com/story/frieze-sculpture-rockefeller-plaza-inaugural-new-york-edition
Vi kanske har kaos utom eller inom oss – min reflektion på detta konstobjekt i ett galleri.
Men det viktiga för mig är att se rakt fram, att agera rakt, liksom de egyptiska kvinnorna på MET
Men lite vila först

New York 6 – Textil

National Museum of the American Indian finns i det gamla US Custom House på södra Manhattan i ett mycket fint renoverat hus. Det sägs att nederländaren Peter Minuit köpte Manhattan av indianerna med pärlor och smycken för omkring 24 dollar år 1626. Det kallades New Amsterdam i början. På 1660-talet övertog britterna Manhattan och döper om det till New York efter en hertig av York. Det var början på New Yorks historia. Den fina och moderna utställningen på ’Indianmuseet’ visar föremål från ursprungsamerikanerna med dräkter och vackra hantverk.

Linne på egyptiska avdelningen på MET. Det var från 2000 år före Kristus, framtaget ur en egyptisk gravkammare. Som jag uppfattade det så sveptes den döde i linne och för säkerhets skulle så skulle mer linne finna med i graven och det förvarades i träkistor. Linne varar…. tänk på det vi som broderar.

Så var det tygerna. På och runt 38:e gatan låg tygaffärerna vägg i vägg, en affär bara med dragkedjor, en annan med knappar. Mitt mål var tygaffären Mood. En affär som visade sig vara beläget tre våningar upp och tyger i tre våningar, allt från hela koskinn, ormskinn, kostymtyger, slipstyger, bomull, ull, organza, ja allt fanns, imponerande. Då har jag ändå varit i Paris och handlat i tygaffärerna runt Sacre Coeur, bl a Tissue Reine. Jag köpte en yard (=92 cm) av två olika tryckta sidentyger. Se foton och njut eller beställ på nätet från Mood. Jag kände att jag var i tyghimlen….

Custom House där
Hopi Manta: Walpi Arizona 1890, Bomull o ull vävd o broderad.
Inupiaqmat: Cape prince of Wales ca 1890 av Sealskin och Caribon skin.
Kopiera in detta och du får fram individuella objekt
https://www.metmuseum.org/art/collection/search#!?department=10&showOnly=withImage&offset=0&pageSize=0&perPage=100&sortBy=Relevance&sortOrder=asc&q=egyptian%20fabric&searchField=All
MET, sök på Egyptian fabric
https://www.moodfabrics.com/
Vad skall jag välja?
Det blev de två tryckta sidentygerna i mitten.

New York 5 – FN

Historien om FN: FN bildades efter andra världskriget, 1945 för att bevara världsfreden och förbättra de ekonomiska och sociala villkoren i världen. John D Rockefeller jr skänkte 8,5 miljoner dollar till den sju hektar stora tomten vid East River. Där skapades FN:s storslagna högkvarter. Idag möts 193 nationer i Generalförsamlingen som är det närmsta man kommer ett världsparlament. Jag är för FN där möts alla, även länder som är i konflikt med varandra kan föra samtal där.

Det är möjligt att följa med på en guidad tur om man bokar innan vilket jag gjorde. Besöket på FN var intressant ur många aspekter, dels är det bildande att höra om arbetet, samarbetet och agenda 2030 och de globala målen som finns och dels hade de många och stora konstverk, en hel del textila verk, som skänkts av de 193 medlemsländerna. Läs gärna mer om FN här.  Tyvärr såg jag inte Elsa Ageliis verk, det finns troligen inom personalens kontorslokaler.

Jag publicerar detta på vår nationaldag 6 juni. Läs citaten och om FN och reflektera över hur viktig denna instituation är.

Korsstygn med tråd av gummi och på gummirör/-väv, det fanns minst 10 liknande tavlor i foajen i FN-huset.
Mola-teknik
Mola teknik detalj
Bildväv

New York 4 – Konstgallerier

Det finns många konstgallerier och på många ställen på Manhattan. De jag besökte låg runt 22:e gatan och 11:e  avenyn i Chelsea. Det ser ut som fabriksområden med väldigt diskreta dörrar och knappt några skyltar. Många olika tekniker, uttryckssätt och former, jag visar några.

De två sista fotona visar konstverk som är av textil som är rostfärgade. Konstnären har hämtat järnmaterial från den tidigare Penn-järnvägstation som nu är riven. Dessa verk skulle visa en del av arvet från Penn. Priserna på tavlorna låg på mellan 2300-2900 US dollar……

Konstnär Tomory Dodge på Miles Mcenery Gallery
För mig okänd konstnär, men det är målat i olja, inte fotografi, helt underbart
Okänd konstnär för mig
Okänd konstnär för mig
Konstnär Raqib Shaw på galleri PACE, teknik acrylic liner and enamel on Birch Wood (likt Cloisonne), helt fantastiska tavlor
Okänd konstnär för mig
Okänd konstnär för mig
Rostfärgad tyg av Liene Bosque
Rostfärgat tyg av Liene Bosque, Brooklyn´s Baluster, Size 15″, price USD 2300

New York 3 – MOMA, MAD och Whitney

MOMA eller Museum of modern art är också ett konstmuseum på Manhattan och var mindre än MET. Här finns mest amerikansk och europeisk konst från 1870 och framåt. Tyvärr var några avdelningar stängda för nya utställningar planerades. Men trots det fanns mycket, mycket inspirerande att se.

MAD eller Museum of Arts and Design ligger vid Columbus Circle och jag hade sett ut en del av den permanenta utställningen som består av 2000 konsthantverksföremål som jag ville se. De hade dock i år bestämt att endast ha utställningar och de övriga föremålen kan endast ses på nätet, se här. Utställningar om PUNK grafik ’Too Fast to Live, Too Young to Die’ och konstnären Roger Brown ’Virtual Still Lifes’ var dock tänkvärda.

Whitney Museum of American Art visade amerikansk 1900-tals konst. Det ligger i början eller slutet av högbanespåret High Line. Det är en sträcka på 2,4 km som är planterat med växter och träd, vilka inte hade börjat blomma än, men som var välbesökt eller rättare sagt trångt med besökare. Vad kan inte marknadsföring göra?

Jackson Pollock   https://www.jackson-pollock.org/
Piet Mondrian    https://www.piet-mondrian.org/
Frantisek Kupka   https://www.moma.org/artists/3302
Sonja Delaunay   https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/ey-exhibition-sonia-delaunay/delaunay-introduction
Joan Miro, detalj     https://www.wikiart.org/en/joan-miro
Mondrian  https://www.moma.org/artists/4057
Roger Brown, MAD
Roger Brown, MAD

Georgia Okeefe:   Pink and Blue No 2    https://whitney.org/artists/962
Larry Rivers: Washington crossing the Delaware 1960   https://whitney.org/artists/1099
Ursäkta folket som stör bilden, men detta är Mark Rothko: Four darks in red 1958  https://whitney.org/artists/1132

New York 2 – Metropolitan Museum of Art

MET eller Metropolitan Museum of Art var ofattbart stort. Det är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer, beläget vid Central Park på Manhattan i New York. Det invigdes 20 februari 1872, och har en permanent samling med över två miljoner konstverk. Prioritering gällde här, jag såg en del av egyptiska avdelningen, asiatiska avdelningen och modern konst. Färger och former ger verkligen inspiration. Håll till godo med några av mina favoriter nedan.

Konst från Metropolitan Museum of Art
Ferdinand Léger: Woman with a cat
Henri Matisse: Laurette in a Green Robe
George Braque: Still Life with Banderillas
Pablo Picasso: Women in an Armchair
Paul Klee: Red-Green and Violet-Yellow Rhytms
Skulptur av Giacometti

New York 1 – Planerandet

Vilken fantastisk resa jag gjort. Sedan länge har jag planerat ett besök i New York. Nu har det blivit av.

Det finns ett talesätt som jag försöker leva upp till: 80 % av det resultatet beror på hur du förberett dig, jag har läst och läst om New York. För mig är det också en lycka i själva processen och planerandet av en resa. Resultatet blev hellyckat. Jag har inte smält alla intryck än men tio hela dagar i en stad som aldrig tog natt…..

Tips för själva resan:

• Tänk igenom vad du vill se och prioritera favoriter. För mig var det FN, museum, konstgallerier och tyger.

• Ta dig fram genom att promenera (ha bra skor) och använd taxi, inte alls så dyrt. Se dig omkring med hoppa på/hoppa av bussarna, välj bolag efter vilken väg de kör. Glöm inte en båttur för att få perspektiv på tillvaron.

• Är du intresserad av musik, kolla in Carnegie Hall, musicals och kyrkorna. De sistnämnda har ofta konserter, t ex jazzvesper.

För mig var det, det oväntade det jag kommer ihåg just nu. Till exempel:

Bredvid New York Public Library så fanns Bryant Park. En park som sjöd av aktivitet. Massor av människor som tog lunch med en sallad eller smörgås, flera pingisbord, boule, fågelskådning på eftermiddagen och det bästa av allt, ett Läsrum. Detta ’Reading Room’ bestod av stolar och bord med tak över och där fanns böcker att låna i stora lådor och dagstidningar att läsa. Föredrag, diskussioner och poesiuppläsningar var det dagligen. Allt finansierat och organiserat av New York stad. Fantastiskt.

Fantastiskt var det också att höra pianisten Tsujii på Carnegie Hall, en upplevelse för själen och livet.

Att plötsligt gå förbi en skulptur framför en skyskrapa. Det var Kusamas prickar.

Tygaffären Mood som var så mycket mer än jag trodde, mer om det i kommande inlägg.

Kvinnoskulpturer som iakttar eller väntar - på Köpenhamns flygplats
Kvinnoskulpturer som iakttar eller väntar – på Köpenhamns flygplats
Väggmålning i en hall på JFK flygplats, där vi fick vänta i 3 timmar på säkerhetskontroll
Gatan, 54:e gatan där vårt hotell låg, Hilton Garden Inn Central Park South
Bryant Park
Bryant Park Reading Room
Kusama
Båttur i skymningen med vy mot södra Manhattan

Snart påsk

Gult är en vårens färg för mig. Se min nya vinterjasmin som blommar, vårgardiner upphängda och några hekto garn från förra året (färgade med gult lökskal) blev nystade. Den gamla tuppen från svärfar målades om, nya kullager och den blev som ny på vårt hus. Ha det gott alla helger framöver.

Mina portugisiska stjälkstygn
Vinterjasmin
Gardiner med Ulrika Hydman-Valliens tryck
Nystar två-trådigt ullgarn färgat med gult lökskal
Nygammal tupp