Snart Eko tryck igen

Ser på mina bilder från förra och förraförra sommaren och gläds åt dem. Jag har slutat (försöker sluta) förvänta mig det perfekta. Det operfekta, det oväntade är det som ger inspiration. Det kan gälla att ha några maskrosor i gräsmattan eller att inte få det resultat man önskar när man färgar med eko tryck.

Ni kommer väl ihåg hur man gjorde? Jag skrev om det tidigare här. Tack Kristina Blixt och Ingegerd Schönborg på atelje Trycklek för kursen ni höll. Är det någon som vill testa så kontakta dem på via Facebook.

Även härÄr det någon som vill testa så kontakta dem på via Facebook.

Inte att förglömma, det gäller att brodera för att förgylla det oväntade. Tack Pian Bates och Kristina Blixt för er inspirerande distanskurs i fritt broderi.

Jag väntar på sommaren med sol och växter och gläds åt det operfekta och oväntade, oavsett vilken form eller material eller händelse. Undrar om det blir operfekt bakning idag……. ett experiment kanske ……..

Början

Avkoppling, umgås, promenera, tänka, ha lite tråkigt, ger mig anledning att börja planera för kommande år. Ett nytt 2020.

På årets första dag beställde jag frö att så blommor och grönsaker. Jag brukar förså petunier, vallmo och tomater och lite annat. Nu blev det också narcisstobak och jättehöga tagetes. Den känslan jag får när jag fram i februari, mars sår och sedan ser det gro är fantastisk. Ibland blir det inte så bra, men för det mesta helt sagolikt. Känslan av att se något växa, finns det något bättre.

Januari är annars för mig rensning. Just nu står porslin och prylar på tur. Det blir i högar -användas, -sparas, – ge bort. Jag vet inte om jag har så mycket saker jämfört med andra, men jag vet att om jag rensar så känns det lättare både i kropp och själ.

Brigad broderare

Tänkvärd dikt av Helga Henschen:

Brigad broderare

Jag vill brodera nya mönster på min gamla ärvda kofta.

Jag vill brodera nya vilda mönster , otroligt oemotståndliga, osannolika, aldrig skådade

vidunderliga djur i skogen, änglar och demoner, tigrar och tulpaner och kärleken den röda

Jag vill brodera dikter och glödande ord, utmaning, trolldom och magi

inga syntetiska fibrer, inga kemiska färgpulver

bara äkta vara

röda trådar, färgade i hjärteblod

Var inte imponerad av de trista förlagorna på rutat papper, jag är trött på den stela mönsterboken, jag vill själv, jag vill själv

var inte rädd, det är inte farligt att brodera på avigan, kråkspark och bocksprång, galoppsprång, galoppsprång

bara man använder äkta vara och kärleken den röda

jag vill brodera på våra tråkiga tröjor, nya vilda mönster, fräcka, uppstudsiga, så det kliar i skinnet

Mormorsrutor

Det är väldigt meditativt och avkopplande för mig att virka. Helst i något mönster som bara sitter i fingrarna, t ex mormorsrutor.

Exempel på mina textila projekt av växtfärgat två-trådigt ullgarn är just nu:

• många små restgarner till utedyna

• En eller två färgnyanser till filt

Det kan bli tavlor också. På inredningsmässan i Milano i Italien våren 2019 hade firman Missoni inrett ett helt rum i virkat, över möbler, kuddar och tavlor. Kolla in, tryck på den röda Missoni knappen och se alla bilderna…….

Mörk konst

Jag tycker om starka färger och olika färger, men när jag målar med akryl så har det av någon anledning blivit mycket mörka färger under en period. Det finns ju många händelser under både korta och långa liv som kan ge negativa och positiva signaler. Ibland sätter sig tyvärr de negativa lite längre och man får arbeta mer med att bli av med dem. Att arbeta mer med dem är för mig att bearbeta på något sätt, att skriva av sig med penna och papper, att måla eller att brodera något i bild. De här tavlorna i akryl är mörka, men på något sätt finns ändå ett hopp eller en förhoppning någonstans i dem.

Jag har också träffat på en konstnär Barnett Newman som målar mörkt. Se på bilden från hans mörka målning och med endast två ränder som ger liv. Hur reflekterar ni kring denna?

Mina djur

Jag tillhör tyvärr de människor som är allergiska för katter och hundar. Det har gjort att jag inte är så van vid att umgås med djur, utom förstås undulaterna vi hade för många år sedan. Men jag tycker djur är vackra och jag är fascinerade av deras beteende. Jag läser om dem och ser gärna på naturfilmer, och jag har börjat bekanta mig med djur från ett annat håll. Jag studerar dem och broderar dem. Det kan vara allt från småkryp till ’stora’ djur som elefanter.

Broderigarn

Jag använder olika typer av garn, men helst DMC moulinegarn. Men lingarn, pärlgarn, ullgarn, kinesiskt silke och Venne-garn går lika bra. Venne-garn är mjukt och passar utmärkt till svartstick. Nu har jag träffat på mullbärssilke från Lisa Linkvarn Craft & Design. Hon färgar in silket själv. Det har tjocklek som pärlgarn men är mycket mjukare och med en underbar lyster. Se själva på ett tyg som jag målat med soltryck i somras. Det blir en underbar utmaning att komponera något på detta.

Lenas frysta bakelser

Dessa bakelser blir supergoda och är praktiska att ha på lut i frysen. Det kan ta lite tid att göra men det är det värt. Vill du göra en tårta i stället går ju det också bra. Detta är lika gott som en jordgubbstårta på sommaren.

Lenas frysta bakelser

Ugnsvärme 175 grader, det blir ca 16 stycken

Botten:

200 gr mandelmassa

1 msk kakao

2 ägg B

Bullformar i aluminiumfolie

Grovriv mandelmassan. Vispa med elvisp tillsammans mandelmassan med kakao och äggen. Ställ ut aluminiumformar på en plåt och klicka i ca 1 msk i varje form och grädda i ca 15 minuter eller tills de är torra. Låt kallna.

Mousse:

150 gr blockchoklad

3 ägg

1 msk kaffepulver

2 dl vispgrädde

Riven choklad till garnering

Jag brukar börja med att ta fram tre bunkar. Dela två ägg i äggula och vita, lägg vitorna i skål 1 och äggulorna i skål 2. Knäck ett helt ägg till i skål 2. Häll upp grädden i skål 3. Vispa vitorna i skål 1 hårt. Vispa grädden i skål 3 hårt. Vispa äggen i skål 2.

Smält chokladen i kastrull på svag värme eller i vattenbad. Häll chokladen ner i skål 2 och rör snabbt om tillsammans med kaffepulver. Vänd därefter ner vitorna först, sedan den uppvispade grädden.

Fördela moussen i formarna över mandelmassebotten så det blir lite råge. Garnera med riven choklad. Ställ formarna på ett fat i frysen tills de stelnar. Ta fram formarna vartefter de skall serveras och låt dem halvtina. De är hållbara 1-2 månader i frysen.