Den perfekta utflyktsmaten – Tourtiere

När solen tittar fram så längtar jag ut. Tänk att snart kunna lägga i båten och få en fin fångst. En annan känsla jag får av ljuset är att jag har sån lust att baka eller laga något riktigt gott. Den här köttfärspajen eller förenklade Tourtiere är den perfekta utflyktsmaten att ta med eller att bjuda på när det kommer många. Lika god varm som kall.

Pajdeg:

125 gr smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten                

Köttfärsröra:                 

3 hg nötfärs

1 gul lök     

2-3 msk smör

1 tsk oregano

Salt och peppar

1 röd paprika

Äggstanning:                

2 ägg

2 dl grädde eller Imat havregrädde

1 tsk vetemjöl

1-2 dl riven smakrik ost, t ex Västerbotten

 
Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka och rör samman ingredienserna till pajdegen. Smörj en pajform med löstagbar kant och kavla och tryck ut pajdegen i formen. Nagga botten med en gaffel. Låt vila ca en halvtimme i kylen när du gör köttfärsröran.

Hacka löken och fräs den guldbrun. Bryn nötfärsen till smulor. Krydda och späd med buljong och låt småkoka fem minuter, krydda och smaka av. Hacka paprikan i små bitar och lägg i köttfärsröran. Fyll det ogräddade pajdegsskalet.

Vispa samman, ägg, grädde, mjöl och riven ost. Häll äggstanningen och häll över köttfärsröran.

Grädda i 225 graders ugnsvärme i ca 30 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.