Blogg

Mina stygn 2

Alla har vi stygn som vi återkommer till, de stygn som vi gillar bäst. Jag tänkte lista några stygn som jag kommer tillbaka till ofta. Det blir tre delar.

Jag brukar googla för att se hur ett stygn skall sys, t ex på svenska sidor på Youtube eller hos Mary Corbett Needle and tread.

En annan sida som kan verka överväldigande, men där finns ALLT om stygn, det är Royal School of Needlework och deras vägg av olika stygn. Stitch Wall – RSN Stitchbank

Du kan använda olika typer av tråd eller garn, DMC 2 eller 3 trådar, Venne garn, lingarn eller pärlgarn.

4. Langett eller på engelska Blanket Stitch

Langett användes ofta förr för att kanta ett broderi eller sy tätt tätt runt knapphål och idag kan vi variera det hur vi vill. Vänd t ex på broderiet och sy det på baksidan. Då på framsidan har du ett fint rakt stygn.

5. Korsstygn, vilda korsstygn, på engelska Cross stitch

Detta är det i Sverige tror jag vanligaste stygnet. Det man lär sig som täcker stora ytor, det är stygnet som finns på alla färdigritade stramaljpaket för kuddar eller tavlor. På 1970-talet var Clara weavers broderier på räknelinne väldigt populära.

Prov på vilda korsstygn på ett okänt porträtt taget ur reklamen.

6. Twistsöm och vilda twistsöm, på engelska Long armed cross stitch.

Twist är ett stygn som täcker ytor ganska fort. Det är lite likt korsstygn, men ett stygn är långt och det andra kort. Stygnet är vanligt eller var vanligt i Skåne förr. Har Ni tillfälle, så besök Kulturen i Lund eller Lilla Rödde, en gård då tiden stått stilla, fylld med arbeten med twistsöm och mycket flamskvävnad.

I mitten finns langett och de mörkbruna linjerna är twistsöm. Tavlan heter Desideria, vår svenska drottning. Hon hade en kamkofta med broderier som stiliserade gafflar och denna hittade jag på Digitalt museum och blev inspirerad av och gjorde en egen skiss och broderade, storlek 30×40 cm.

Mina stygn 1

Alla har vi stygn som vi återkommer till, de stygn som vi gillar bäst. Jag tänkte lista några stygn som jag kommer tillbaka till ofta.

Jag brukar googla för att se hur ett stygn skall sys, t ex på svenska sidor på Youtube eller hos Mary Corbett Needle and tread.

En annan sida som kan verka överväldigande, men där finns ALLT om stygn, det är Royal School of Needlework och deras vägg av olika stygn. Stitch Wall – RSN Stitchbank

Du kan använda olika typer av tråd eller garn, DMC 2 eller 3 trådar, Venne garn, lingarn eller pärlgarn.

1. Förstygn, sashiko, strösselstygn eller kantha, på engelska running stitch

Förstygn är kanske det enklaste och mest användbara stygnet av alla. Nedan finns några av de förstygn som jag gjort hittills.

2. Stjälkstygn (stem stitch) och varianten portugisisk stjälkstygn

Stjälkstygn är speciellt bra till linjer, men testa även portugisiska stälkstygn.

3. Kedjesöm eller på engelska chain stitch

Kedjesöm eller kedjestygn är också användbart till linjer eller hela fyllningar. Här har jag använt enbart kedjesöm på olika sätt.

Denna bild är enbart kedjesöm och visar på alla varianter, så roligt att sy.

Nyår 2023

Min tillbakablick på året 2023 som snart gått.

Fiber arts take two har en kurs som heter Essence of identity ledd av Donna Watson. Den gav mig mycket och ger mig mycket. Det är ju så att när man måste leta i sitt inre så kan det ta ett tag och man måste reflektera mycket. Här är ett resultat i en påbörjad serie med rosor.

Ett collage från mig själv med målade och tryckta tyger.

En utflykt på våren till Ystad och strandpromenaden, rekommenderas vilken tid på året som helst.

Sedan kom 5:e juni och jag tog ett steg bakåt och trampade i ett djupt osynligt på ytan mullvadshål. Bruten handled (vänster) och så här såg det ut när jag blivit opererad och bytte gips. Inte så roligt, men då köpte jag mig en stöttepelare: en golvställning för att sätta syram i. Man måste finna vägar för att kunna några korta stunder göra det man älskar, sy och brodera.

30 juli är världsbroderidagen och jag slutförde efter denna dag detta samlingsverk som vi gjort i Uddevalla gruppen av Täcklebo Broderiakademi.

Några eko tryck blev det också i sommar.

Rödlistade arter dvs arter som är på väg att dö ut helt eller är i riskgruppen finns i Artdatabanken. Det kan vara djur eller växter som det gäller att skydda. Detta är stor Skålsnäcka. Det gav mig också nöjet att testa ett nytt stygn, spider web stitch.

Nu gäller att planera för 2024. Ha det gott.

Kaffe Fassett utställning

Jag har länge beundrat Kaffe Fassett mönster. Redan år 2005 deltog jag i en workshop med Kaffe Fassett på Röhsska museet i Göteborg. Vi kom med färdig klippta bitar och gjorde var och en olika förslag på lapptäcke. Sy fick vi göra hemma. Det var oerhört roligt. Kaffe skapade en atmosfär som ökade vår kreativitet och experimentlusta. Han ville att det skulle vara enkelt och att vi skulle välja snabbt ofta det som vi först kom att tänka på.

Ni som inte känner till hans arbete så se på denna länken Kaffe Fassett. Han har gjort både mönster till korsstygnsbroderier, stickat och designat tyger. Många av dessa mönster och skisser fanns med på utställningen av lapptäcken som pågår just nu (hösten 2023) på Millesgården. De lapptäcken som visades hade lånats in från olika ägare över hela världen.

Njut av färgerna, de gör mig glad!

Stockholm Millesgården

För några veckor sedan gjorde jag ett efterlängtat besök i Stockholm och besökte Millesgården. Vill ge er några foton på vilken fin huvudstad vi har. Det var verkligen inspirerande och jag kommer åter när gräset är grönt.

Kollade att operan och slottet stod kvar och alla sparkcyklar.
Åt traditionsenligt Köttbullar på Operans Bakficka, alltid gott.
NK hade julskyltning igång, så fint!
Bodde på Scandic Haymarket på Hötorget, mitt emot Konserthuset, så lämpligt när man har biljetter dit samma kväll.
Uruppförande av Daniel Börtz Sinfonia och La Mer av Debussy. Detta besöket var det mest givande. Men också lokalerna, fina skulpturer och dekorationer överallt.
Millesgården på Lidingö, där även Poseidon fanns, annars är den ju i Göteborg.
Jämför med Carolina Gynnings tavlor, även Carl Milles kunde………

3D komposition

I min kurs Broderi Bates och Blixt för Kristina och Pian har jag gjort klart min 3D-blomma. Materialet har varit klart sedan flera år lite då och lite då. Men nu har jag satt ihop den. Jag är ganska nöjd, cirka 90 %. Den är fin och passar mig, den är glad. Tack till Er Kristina och Pian för råd och alla fina kursbrev.

Så här har jag arbetat med min blomma:

  • Tyger jag haft och broderat på
  • Foten är betong med ett plaströr i och täckt med fodrat tyg
  • Blombladen har en blomståltråd i kanten, så de kan formas
  • Test av fri maskinsömnad på en del blad
  • Mossan i ’krukan’ är virkade och broderade
  • Stjälken är manipulerat tyg av olika sort och broderat
  • De gröna bladen är målade och broderade och blomståltråden i kanten är fastsydd på ett annat sätt än blombladen
  • Mittpunkten är franska knutar och den är ditlimmad, allt annat är fastsytt.

2023 Eko tryck

Vill visa processen för att få fram eko tryck. Jag har i sommar fått hjälp av min man med de tyngsta momenten på grund av läkning av bruten arm. Det blev många tyger av olika kvalitet och en del bra tryck och en del sämre. Jag gick i år efter recept från Irit Dulman och den tekniken och recepten kan jag inte delge er, men gå en kurs om ni blir intresserade, det är så roligt.

Så här är ungefärligt processen: Betning av tyg med kemikalier, Torkning av tyget, Samla växter och lägg ut på tyget, Använd ev tyg emellan för att få färg på trycktyget, Rulla ihop hårt, Låt ångkoka i ca en timma, Ta av växterna och låt torka, Skölj och torka, Stryk.