Blogg

Mitt i vardagen

Sommaren går fort, mycket att göra i trädgården och nu är det dags för Öppen salong i Trollhättans Konsthall. Temat för i år är Mitt i vardagen och mitt bidrag heter just det, eller skulle det heta Mitt i mjölken?

Jag har tänkt återvinning och använd det du har. Mjölkpaketen går åt, jag har sparat på dessa, klippt av dem i olika höjder och gjort dem rena, klistrat upp tätt på en masonit och målat allt med gesso. Under tiden har jag broderat mina ’Mitt i’. Kedjesöm och lite stjälksöm och de pärlgarn jag hade broderades på vitt tyg. Små bitar finns alltid.

Mottainai

Det finns ett japanskt ord för viktigheten av att använda varje liten bit av trådar eller tyger, Mottainai. Det översätts som ’för bra för att slänga’. Det har jag gjort här. Därefter monterat prickarna på foam board som jag klistrat i botten av varje mjölkförpackning. Krävde lite tanke och arbete att se hur och var. Allt är inte perfekt, men är det inte så som varje dag är, lite operfekt ibland, men en gåva.

Hoppas Ni har en bra sommar och är kreativa.

Te färgning

Enkel färgning av tyg kan göras med svart te. Ta ett tyg eller sy ihop olika tyger till ett. Har du små rostiga järnföremål ta fram dem och linda in i tyget, annars linda enbart tyget. Bind om tyget hårt med garn. Lägg tyget i en glasburk. Koka upp vatten med 3-5 tepåsar och häll det kokande över tyget i glasburken. Lägg på locket. Ställ att låta sig färgas i 2-4 dagar. Öppna locket, Ta ut tyget, klipp upp det inlindande garnet och låt tyget torka. När det är torrt, skölj upp det för hand några gånger så vattnet är klart. Låt torka och stryk på det.

Nu har du ett färgat tyg klart att klippa isär och komponera ihop och brodera vilka stygn du vill på. Se mina foton nedan så syns att olika tyger drar åt sig te färgningen på olika sätt. Jag vald att brodera linjer och cirklar. Vad väljer du?

100 dagars Träd projekt

Jag har valt att i mitten på maj starta mitt eget projekt att brodera ett träd om dagen i 100 dagar. Hittills har jag gjort ca 25 träd och mitt underlag är ihopsydda eko-tryckta tyger till en storlek på 80×55 cm. Det återstår att se om alla träden får plats. Jag har planerat att använda grönaktiga trådar och garn och ett guldaktig silkigt garn till stam. Ingen planering, ingen begränsning vad gäller stygn eller storlek, allt beror på vad jag känner för den dagen. Spännande! Hittills ser det ut så här:

Vad stoppar dig?

Är du kreativ? Tänker du ut nya lösningar, ja du är nog kreativ, men på ditt område. Jag resonerar runt hur jag kan bli mer kreativ inom skapande.. Olika förslag som kanske hjälper …….

  • Ett vitt tyg eller en vit canvas – jag kan inte, jag har inga idéer – gör så här: blunda och ta en tråd eller en färg och gör några stygn eller streck, nu är du igång….. eller dela upp ytan i fyra fyrkanter (tråckla emellan) och börja sy på en lite mindre yta och gör det till en övning
  • Begränsa dig och bestäm från början – använd bara en färg (t ex svart) eller tre olika färger. Börja sy i mitten, efter ett tag, tänk på vad blir det och hur stor skall det vara och markera t ex 20×20 cm på tyget. Nu har du ytterligare en begränsning, men den hjälper dig vidare till flera idémotiv och syften.
  • Alla andra kan, men inte jag – jämför dig inte, alla har varit nybörjare. Jag tyckte inom slöjd i skolan, tyvärr på grund av en för petig och ibland elak syfröken. Men med en mamma och moster som berömde och satte mönster och garn i händerna på mig så sydde och virkade jag.
  • Jag kan inte rita – skissa säger de stora konstnärerna och nästan alla textilkonstnärer. Jag jobbar fortfarande med mig själv på detta område. I min hjärna säger det – Jag är inte bra på att rita och skissa. Vad är det som bestämmer det? Någon fobi sedan teckning i skolan för hundra år sedan. Nu har jag börjat göra det ibland, men på mitt sätt ibland med streck, många gånger med ord istället, ibland med kamera och sedan redigering i photoshop.
  • Vad stoppar dig egentligen? Tänk om, jag skulle göra så här istället? Använd andra material, plast och tyg. Använda kaffefilter eller tyg som du grävt ner i jorden och kommer upp med hål i. Experimentera. Gör det du älskar.
  • Läs en novell eller dikt eller något ur tidningen som ger dig en berättelse. Hur skulle du illustrera det?
  • Titta efter skuggorna på bilden nedan. Välj bara en liten del av bilden, behåll den i minnet och välj en tråd och en bit tyg och starta…….

Må bra och ha roligt

I oroliga tider både i världen och med familj och vänner, finner jag hjälp i att Brodera mera. Jag har samlat några ord om detta här, ord som jag funnit hos mig själv och hos andra och burit med mig.

Jag bestämmer mig för att bara leka med en tråd, trä den på en nål och sätta nålen i tyget och bara börja. Då har jag fattat ett beslut och jag känner mig mer i kontroll. Jag blir på bättre humör, avsikten och beslutet ger mig kraft.

Att vara kreativ ger mig lugn och stillhet både från världen utanför och inuti. Jag väljer var min uppmärksamhet riktas. Kreativiteten kan vara att baka bröd, att skriva, att måla, att sy eller ta en promenad och planera.

Kreativiteten är som meditation, när jag känner rytmen av att göra, existerar bara nuet. Det förflutna har fallit bort, och framtiden försvinner. När jag syr saktar min andning ner och detta säger till min hjärna ”Allt är ok. Det är ingen fara.” Jag blir lugn när jag skapar och syr för hand.

När jag syr och börjar experimentera med olika färg och garner och inte minst stygn, det gör mig fokuserad. Jag prövar ett nytt stygn, jag klarar det, det ser bra ut. Jag blir nöjd, nöjet att experimentera, att klara en utmaning ger mig kraft.

Att umgås med andra människor som har samma intresse och dela aktiviteter ger anknytning. Tänk så många trevliga gemensamma upplevelser vi kan få. I Sverige har vi Täcklebo broderiakademi och över hela världen finns det cirklar och grupper, t ex TextileArtist.org, facebook grupper som Vävspolen, Printing with botanicals. Även om internet har en hel del nackdelar, så har det många fördelar, genom att förena människor med liknande intressen.

Nu skall jag ha roligt och testa min kreativitet genom att baka (med nytorkade nässlor i degen) och sedan brodera mera……

Skapandeprocessen igen

Fortsättning på Hur börjar jag på ett broderi?  Jag har skrivit om skapandeprocessen redan 2014. Här är några avsnitt ur detta.

Hur blir jag inspirerad så att jag börjar skapa? Hur gör jag för att komma vidare? Med skapa menar jag att börja måla, att börja brodera, att fotografera, att baka bröd, att köpa en ny ros med mera. Det behöver alltså inte vara så ambitiöst och stort, men det gör att jag mår bra och känner mig nöjd. Jag har skapat något! Jag har känt lusten i handen, ett behov av att göra något, att uttrycka något.

I tidigare inlägg har jag skrivit om processhjulet enligt Deming-cykeln och den var uppdelad i Planera, Göra, Studera och Agera. Inspiration är alltså skapande processens första del enligt min egen teori. Min teori består av fyra delar och dessa är:

  •  Inspiration
  •  Planering
  •  Genomförande
  •  Reflektion

Min alldeles egna teori om skapande processen har vuxit fram och och kommit troligen att förändras över tid. Det ser ut som om de olika delarna sker i följd när de numreras, men egentligen är det ju så att det är som med våra egna tankar, de hoppar fram och tillbaka. Vi kommer alltså att iterera – gå fram och tillbaka – mellan vad som inspirerar oss och hur vi skall genomföra det, det kanske inte gick, gå tillbaka till planeringen välj ett annat alternativ. Inspirationen tryter, avvakta, slappna av och reflektera; så plötsligt så kanske idéerna bara kommer.

Ta en promenad, axlarna sjunker, på hemvägen kommer idén eller lösningen.

Brodera mera!

Gammalt broderi och nya tankar

Visste ni att broderi är en av de äldsta dekorativa konsterna i världen. Nålen uppfanns för 45 000 år sedan – det är svårt att tänka sig.

Hur börjar man ett broderi? – en Tanke som sätter sig, en eller flera idéer……

Börja klottra om du inte använder en skissbok, eller åtminstone skriv några stödord och datum när du kom på den utomordentligt briljanta idén. Fortsätt lek på ett vitt papper och tänk ur olika vinklar och inte minst……

Varför vill jag brodera detta? Vilken känsla infinner sig? Är det rogivande och lugnt eller är det – banne mig så får det inte vara, jag vill bidra till att ändra detta-, känn efter. Tänk som en fjäril som hoppar mellan olika blommor och testa vad skulle passa på just mitt broderi. Vad vill jag förmedla?

Smala mer information. Vilka tyger har jag, vilka färger på trådar och vilka trådar vill jag använda. Leta i dina lådor (helst) eller köp.

Begränsa dig, tänk färre färger, tänk ett eller två olika stygn. Detta är något som jag arbetar med ständigt. Jag har för många idéer i huvudet samtidigt och vill för mycket på en gång på en bild, hjälp, det får inte plats. Det förmedlar ju inte det jag ville från början eller gör det det?

Fortsättning följer

Utställning Handkraft April 2024

Nu vill jag göra reklam för den broderigrupp som jag är med i – Täcklebo Broderiakademi och Uddevalla-gruppen som jag tillhör. Vi skall ha en gemensam utställning på Handkraft i Trollhättan på Magasinsgatan 1. Här är en förhandstitt på bilden på affischen för vår utställning ”Fria fantasier med nål och tråd”. Vi har med både bilder från våra medlemmar och från våra gemensamma temabroderier. Utställningen pågår mellan 6 april och 25 april och vi har Vernissage 6 april.

Täcklebo Broderiakademi är en ideell förening som främjar det fria broderiet. Den bildades för 35 år sedan och har idag mer än 50 lokalgrupper över hela landet.

Vi vill visa broderiets möjligheter som konstnärligt uttrycksmedel och samla alla som tycker om att brodera till gemenskap och utbyte av tankar och idéer.  

Vi välkomnar dig som är intresserad – även du som är nybörjare. Det har vi alla varit! – så låter det i texten som introducerar vår utställning. Välkomna om Ni har möjlighet!