Fläderchampagne

Champagne är gott, men flädersaft är godare. Det är dags att göra årets enklaste saft av fläderblommor. Fläderchampagne är också gott, men det finns risk att det blir så starka krafter att all champagne hamnar på tak och väggar innan den är färdig, det har hänt mig flera gånger. Men pröva igen måste man. Här kommer recepten både på saft och champagne gjord på fläderblommor.

Fläderblomschampagne

2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar

1 citron

2 msk äppelcidervinäger

4½ liter vatten

8 dl strösocker

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser och observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca ett dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp. Trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över om någon flaska skulle explodera.

Fläderblomssaft

30-40 klasar fläderblommor                     2 citroner

1,5 liter vatten                                           25 gr citronsyra

2 liter socker                                             atamon

Lägg blommorna i en kruka. Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om tills det löser sig. Lös upp citronsyran i den heta lagen och slå lagen över blommorna. Tillsätt rivet citronskal och saften av citronerna (eller skiva citronerna direkt i krukan). Täck över krukan och låt den stå svalt i 3-4 dygn. Sila, tillsätt atamon och häll på burkar och frys.

Flädersaft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *