”Lax lax Lerbak!
Ej kommer du på bispens fat.
Det svär jag vid min bispehatt:
Du skall sova i tornet i natt.
Mitt vadmalssegel och ekebåt.
Det skiljer mig och bispen åt.
Man kan förstå Strängnäsbispens förtrytelse när fiskarpojken inte ville lämna ifrån sig laxen han fångat utan i stället flydde och enligt sägnen blev den förste som bosatte sig på Stockholmen.”
Den som kan förstå detta är Tore Wretman i boken Svensk Husmanskost från 1967. Han skriver mycket om lax som ingår i den andra turen till Smörgåsbordet. Det som finns med är gravlax, kokt lax, inkokt lax och laxpudding, men inte laxpaj. Det är en rätt som jag gärna vill ha med på påskbordet förutom ägg och sill. Här är mitt eget framprovade recept på laxpaj. Glad påsk!
LAXPAJ
Pajskal:
2,5 dl dinkelmjöl
100 gr smör
100 gram naturell Keso
Fyllning:
150-200 gram rökt lax
3 st ägg
2-3 dl matlagningsgrädde
1/2 kruka dill, finklippt
2 dl riven mager ost
Lite malen vitpeppar
Hacka och rör samman ingredienserna till pajdegen. Smörj pajformen väl och lägg ev ett runt bakplåtspapper i formen. Tryck eller kavla ut degen i pajformen. Nagga i pajskalet med en gaffel. Låt vila ca 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajdegen i 15 minuter och låt den svalna medan du gör fyllningen.
Skär laxen i mindre bitar, hacka dillen fint och fördela detta över pajskalet.
Blanda/vispa samman ägg, grädde och riven ost. Häll över laxen och grädda i ugnen i 25 minuter.
Servera med romsås (creme fraiche, majonäs, stenbitsrom), grönsallad och cocktailtomater.