En ’ny’ Greta

Jag har besökt Ystad konstmuseum och träffat på en för mig ’ny’ textilkonstnär, Greta Sandberg. Enligt Wikipedia föddes hon i 1909 i Bollnäs och dog i Ystad 2004. Hon var självlärd och började som konstnär i femtioårsåldern. Det måste då ha varit ungefär på 1960-talet som hon började brodera.

Greta Sandbergs verk

Hennes bilder fångade mig direkt när jag såg verken. Hon broderade mest med vanlig svart sytråd och små stygn, människor, ansikten, natur. Enligt en intervju vid en tidigare minnesutställning säger hon: ’Jag tänkte att människor har så mycket rynkor, att jag ville sy det’.

För mig fanns det nog mycket mer än rynkor i hennes bilder, mer av upplevelser, berättelser och existentiella frågor. Det som är fantastiskt är att hon redan från 1960-talet broderade FRITT. Jag trodde att det var ett senare tillkommet uttryckssätt, bl a initierat av Elsa Agelii när hon startade Täcklebo Broderiakademi. Tänk så lite man vet.

Det kanske finns ännu fler som broderade fritt tidigare. Är det någon som vet?

Greta Sandberg

Greta Sandberg

Greta Sandberg

Greta Sandberg

Greta Sandberg

3 reaktioner till “En ’ny’ Greta”

  1. Vi älskar Greta konst och bodde grannar med henne i byn simris från 1968 fram till hennes Död, jag är uppvuxen i hennes syateljé och vi uppskattade hennes som person och hennes unika konstnärskap .
    Hon älskade att sy och trots att ögonen svek så fortsatte hon sprida sina starka bilder. hur hon kunde med sina små stygn eller små tecknade figurer skapade sina starka scener som fortfarande berör. Ingen i vår bekkanskapskrets glömmer henne eller hennes konst samt hennes starka personlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *