Dessa bakelser blir supergoda och är praktiska att ha på lut i frysen. Det kan ta lite tid att göra men det är det värt. Vill du göra en tårta i stället går ju det också bra. Detta är lika gott som en jordgubbstårta på sommaren.
Lenas frysta bakelser
Ugnsvärme 175 grader, det blir ca 16 stycken
Botten:
200 gr mandelmassa
1 msk kakao
2 ägg B
Bullformar i aluminiumfolie
Grovriv mandelmassan. Vispa med elvisp tillsammans mandelmassan med kakao och äggen. Ställ ut aluminiumformar på en plåt och klicka i ca 1 msk i varje form och grädda i ca 15 minuter eller tills de är torra. Låt kallna.
Mousse:
150 gr blockchoklad
3 ägg
1 msk kaffepulver
2 dl vispgrädde
Riven choklad till garnering
Jag brukar börja med att ta fram tre bunkar. Dela två ägg i äggula och vita, lägg vitorna i skål 1 och äggulorna i skål 2. Knäck ett helt ägg till i skål 2. Häll upp grädden i skål 3. Vispa vitorna i skål 1 hårt. Vispa grädden i skål 3 hårt. Vispa äggen i skål 2.
Smält chokladen i kastrull på svag värme eller i vattenbad. Häll chokladen ner i skål 2 och rör snabbt om tillsammans med kaffepulver. Vänd därefter ner vitorna först, sedan den uppvispade grädden.
Fördela moussen i formarna över mandelmassebotten så det blir lite råge. Garnera med riven choklad. Ställ formarna på ett fat i frysen tills de stelnar. Ta fram formarna vartefter de skall serveras och låt dem halvtina. De är hållbara 1-2 månader i frysen.