Eko färgning

En av höjdpunkterna i sommar var en kurs i eko färgning utanför Falköping. Den ordnades av Ingegerd Schönborg och Kristina Blixt på Atelje Trycklek. Eko färgning eller tryck handlar kortfattat om att samla löv både till färgbad och tryck, lägga löv för tryck i rostvatten och sedan ta fram sitt tyg och lägga ut löv, rulla tyg och löv runt en pinne hårt eller mellan metallplattor och sedan lägga det i färgbadet. Nu skall det koka i ca en timma och sedan kommer det stora ögonblicket, när man tar upp sin paket. Har konturer från löven fastnat på tyget? Vilka löv lyckades bäst?

När man är på en kurs oavsett vad det handlar om och blir engagerad i det man gör, så kopplar jag av. Världen utanför finns inte, enbart skapandet och görandet. Om man dessutom bor bra på Borgunda B&B i Ubbatorp och har trevliga huskompisar så blir det hellyckat.

Så lyckat att jag har testat hemma själv. Jag brukar varje eller vartannat år växtfärga ullgarn i liten skala och nu kan Ni se så på foton nedan att det blev några fler tryck. Färgbadet med renfana blev lite för mörk, men tagetes gav en väldigt fin gul färg. Eklöv var också bäst som tryck. Harris i färgbad och tryck gav inte något. Nu måste jag skriva upp det också så jag lär mig något till nästa år.

Eko färgning

Eko färgning

Eko färgning

Eko färgning

Eko färgning

Eko färgning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *