Fläder på tyg

Sista skörden av morötter har jag dragit upp, sorten heter Danvers Long. Jag har också plockat av blommorna på tagetes och färgkulla för att torka och använda till att färga garn och tyg med nästa år.

Denna veckan färgade jag med fläderbär på textil. Jag kokade fläderbären en timma och la sedan i garn och tyg och låt sjuda i ca 2 timmar och kallna i badet. Sedan tvättade jag garn och tyg, och det blev en svagt rosa ton med dragning mot ljuslila. Mycket finare färg i verkligheten än mitt foto. Hoppas den är ljusäkta länge.

Morötter, Tagetes och Färgkulla och några Lavendel
Morötter, Tagetes och Färgkulla och några Lavendel
Fläderbär
Fläderbär
Tyg färgat med fläderbär
Tyg färgat med fläderbär

2 reaktioner till “Fläder på tyg”

    1. Jag tvättade det och det fällde en del, men sköljde tills det var klart vatten. Har inte använt salt för att att motverka fällning, däremot har jag använt ett par msk ättika i sista sköljvattnet vid växtfärgning av ullgarn. Salt (0,5 dl per 3 l vatten) har jag använt i sista sköljvattnet när jag rostfärgat tyger för att stoppa fortsatt ’rostning’. Har du andra tips är du välkommen att berätta. Roligt att Du är intresserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *