Geometriskt broderi

Vi har fått fina dukar i vitt och blått av vår nära och kära släkting Tora. Den ser ganska enkel ut på bilden, men det är den verkligen inte. Det är mycket arbete nerlagt.

Hardangersöm

Den är sydd i Hardangersöm som är en gammal teknik oftast i vitt. Troligen spreds den från kontinenten och norrut på 1600-talet. Den var vanlig speciellt i Norge på 1800-talet i t ex folkdräkter, lakan och örngott. De vävde själva sitt linnetyg med hemspunnet lingarn och broderade.  Bohuslän gränsar ju till Norge och jag tror den var vanlig även där. Från min farmor har jag ärvt lakan med bred spets gjord i Hardangersöm.  

Idag sys den på tuskaftsväv med bomulls- eller lingarn. Tyget måste vara jämnt vävt eftersom mönstren bygger på kvadrater. Man syr först fyrkanter i klostersöm (plattsöm); traditionellt sys fem raka stygn över fyra trådar. Sy alla klostersömmar och andra dekorationssömmar klara enligt det mönster man valt. Sedan börjar det spännande. Ta en vass och spetsig brodersax och klipp av och ta bort trådar närmast klostersömmen på de ställen där det skall vara hål. Bind ihop de trådar som är kvar till stolpar genom att använda tränsad hålsöm eller slingstygn. Hålen kan sedan dekoreras med diagonala trådkors.

Hardangersöm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *