I vår tid med materiellt överflöd känner jag det väsentligt att gå tillbaka till det ursprungliga. Det som vi alltid har delat tillsammans och det är maten. Min andra julklapp som är tradition, förutom julkalendern som jag skrivit om tidigare, till mina nära och kära är att göra en julmatkasse. Jag har under några år tagit fram recept som jag har testat själv och som smakar väldigt gott.
Jag har köpt ingredienserna till en rätt, allt utom det som är kylvaror, skrivit ut receptet snyggt och lagt det och torrvarorna i en snygg påse. Det blir julmatkassen för året. Vad det blir i år håller jag på att testa fortfarande…..
Här är exempel på en julmatkasse från år 2012.
Långpannebröd
50 gr jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
½ dl brun farinsocker
1 msk anis och fänkål
2 stora morötter finrivna
1 dl hela linfrö
5 dl rågsikt
ca 7 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och alla de andra ingredienserna. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min. Låt degkroken hänga kvar och kör efter jäsningen degen i några minuter till eller knåda den på bakbordet. Lägg ett bakpapper i ugnens långpanna och tryck ut degen direkt i långpanna. Skär degen i ca 20 rutor. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Variationer:
Använd honung istället för farinsocker, eller använd pumpakärnor istället för linfrö och/eller uteslut kryddorna, morötterna och använd enbart vetemjöl.