New York 6 – Textil

National Museum of the American Indian finns i det gamla US Custom House på södra Manhattan i ett mycket fint renoverat hus. Det sägs att nederländaren Peter Minuit köpte Manhattan av indianerna med pärlor och smycken för omkring 24 dollar år 1626. Det kallades New Amsterdam i början. På 1660-talet övertog britterna Manhattan och döper om det till New York efter en hertig av York. Det var början på New Yorks historia. Den fina och moderna utställningen på ’Indianmuseet’ visar föremål från ursprungsamerikanerna med dräkter och vackra hantverk.

Linne på egyptiska avdelningen på MET. Det var från 2000 år före Kristus, framtaget ur en egyptisk gravkammare. Som jag uppfattade det så sveptes den döde i linne och för säkerhets skulle så skulle mer linne finna med i graven och det förvarades i träkistor. Linne varar…. tänk på det vi som broderar.

Så var det tygerna. På och runt 38:e gatan låg tygaffärerna vägg i vägg, en affär bara med dragkedjor, en annan med knappar. Mitt mål var tygaffären Mood. En affär som visade sig vara beläget tre våningar upp och tyger i tre våningar, allt från hela koskinn, ormskinn, kostymtyger, slipstyger, bomull, ull, organza, ja allt fanns, imponerande. Då har jag ändå varit i Paris och handlat i tygaffärerna runt Sacre Coeur, bl a Tissue Reine. Jag köpte en yard (=92 cm) av två olika tryckta sidentyger. Se foton och njut eller beställ på nätet från Mood. Jag kände att jag var i tyghimlen….

Custom House där
Hopi Manta: Walpi Arizona 1890, Bomull o ull vävd o broderad.
Inupiaqmat: Cape prince of Wales ca 1890 av Sealskin och Caribon skin.
Kopiera in detta och du får fram individuella objekt
https://www.metmuseum.org/art/collection/search#!?department=10&showOnly=withImage&offset=0&pageSize=0&perPage=100&sortBy=Relevance&sortOrder=asc&q=egyptian%20fabric&searchField=All
MET, sök på Egyptian fabric
https://www.moodfabrics.com/
Vad skall jag välja?
Det blev de två tryckta sidentygerna i mitten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *