Västgötasöm

Hjärtan är det som jag fastnade för i den här sömmen. Man syr cirklar och slingor i olika sömsätt. Det är stjälkstygn, flätsöm, korsstygn, langett och plattsöm. Färgerna är starka, det är mörkblått, olika rosa toner och rött bomullsgarn. Ser ni på hjärtat, så fint den mörkblå färgen framhäver det rosa.

Nej, det är inte jag som sytt denna gången. Jag har fått delvis färdigsydda gardiner i bomull av min svärmor för länge sedan, men jag vet inte om det är hon eller hennes mamma som sytt. De är inte gjorda igår. Men jag har sytt om dem så de passade vårt fönster. Likaså ändrade jag ett handduksförhänge till en duk.

Gardinkappan är uppsatt på det enkla vis jag tycker om. En gammal utsirad kornisch i guld är ommålad i vitt och uppsatt i köket. På baksidan hela vägen har jag limmat ena delen av kardborrband (den taggiga delen). På framsidan av gardinkappan högst upp har jag sytt fast den luddiga delen av kardborrbandet. När jag sätter upp kappor är det bara att trycka fast kardborrbanden i varann hela vägen och ännu fortare tar det att ta ner kapporna.

En kommentar till “Västgötasöm”

  1. Tack för att du delade dessa broderier- så lekfulla! ja, tokiga, och i röd stark färg!! Var ända ner i Rydals museum idag för att se några textilier, men tog fel på dag- och nu bjuder du, bara så! tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *