Blogg

Fläderchampagne

Champagne är gott, men flädersaft är godare. Det är dags att göra årets enklaste saft av fläderblommor. Fläderchampagne är också gott, men det finns risk att det blir så starka krafter att all champagne hamnar på tak och väggar innan den är färdig, det har hänt mig flera gånger. Men pröva igen måste man. Här kommer recepten både på saft och champagne gjord på fläderblommor.

Fläderblomschampagne

2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar

1 citron

2 msk äppelcidervinäger

4½ liter vatten

8 dl strösocker

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser och observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca ett dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp. Trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över om någon flaska skulle explodera.

Fläderblomssaft

30-40 klasar fläderblommor                     2 citroner

1,5 liter vatten                                           25 gr citronsyra

2 liter socker                                             atamon

Lägg blommorna i en kruka. Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om tills det löser sig. Lös upp citronsyran i den heta lagen och slå lagen över blommorna. Tillsätt rivet citronskal och saften av citronerna (eller skiva citronerna direkt i krukan). Täck över krukan och låt den stå svalt i 3-4 dygn. Sila, tillsätt atamon och häll på burkar och frys.

Flädersaft

Rosor i Fjällbacka

Värd att se är Lenas trädgård i Fjällbacka. I veckan besökte vi den och tittade och doftade på alla de 235 rosor som blommade för fullt. Har Ni tillfälle så gör ett besök, den ligger bara 250 m från centrum av Fjällbacka.

På hemvägen så blev det ett köp av en ny rosa ros,  Albertine, en stark klättrare, en rambler med underbar doft och härligt busigt utseende. Frågan är bara, var den skall den placeras?

Ros Albertine
Ros Albertine
Lenas rosor i Fjällbacka
Lenas rosor i Fjällbacka

Arbete med jord

Halva nöjet med trädgård är den evigt pågående träningen i fantasi och skapande. Du lever hela tiden tre, eller till och med sex, månader framåt i tiden. Jag tror att människor som helt saknar fantasi aldrig kan bli bra trädgårdsodlare. Att vara till freds med det som är och aldrig sträva framåt är förödande.

Mrs. C. W.Earl, Pot-Purri from a Surrey Garden, 1897

Det är kloka ord sagda för länge sedan. Fantasin behöver dock hjälp ibland. Vår bruna jordhög på 4 kubik skall fraktas till rabatter och upp i berg, då är vår nya el-skottkärra köpt i Halland TOPPEN.

Jord

Elskottkärra

Fri Var dags mysli

Fritt broderi är viktig i mitt skapande och FRI är nyckelordet också när det gäller den müsli jag ofta gör själv. Den är enkel att göra och jättegod i vilken variation som helst. Man blandar det man tycker är gott själv.

1 liter havregryn

0,5 liter rågflingor

2 dl vetegroddar

1 dl hackade hasselnötter

0,5 dl rapsolja + 1 dl sirap + ca 1 dl vatten

2 dl russin.

Blanda grynen i en bunke (men inte russinen) och blanda olja,sirap och vatten och ringla över grynen. Blanda och häll ut grynmassan på bakplåtspapper i en långpanna. Rosta blandningen mitt i ugnen i 175 grader i 20-30 minuter. Vänd och rör emellanåt. Ta ut plåten och låt kallna. Blanda ner russinen och förvara i burk.

Variation: Lägg till det huset förmår t ex vetekli, linfrö, solrosfrön, pumpakärnor och/eller valnötter och strimlade torkade aprikoser efter rostningen.

Müsli

Müsli

Geometriskt broderi

Vi har fått fina dukar i vitt och blått av vår nära och kära släkting Tora. Den ser ganska enkel ut på bilden, men det är den verkligen inte. Det är mycket arbete nerlagt.

Hardangersöm

Den är sydd i Hardangersöm som är en gammal teknik oftast i vitt. Troligen spreds den från kontinenten och norrut på 1600-talet. Den var vanlig speciellt i Norge på 1800-talet i t ex folkdräkter, lakan och örngott. De vävde själva sitt linnetyg med hemspunnet lingarn och broderade.  Bohuslän gränsar ju till Norge och jag tror den var vanlig även där. Från min farmor har jag ärvt lakan med bred spets gjord i Hardangersöm.  

Idag sys den på tuskaftsväv med bomulls- eller lingarn. Tyget måste vara jämnt vävt eftersom mönstren bygger på kvadrater. Man syr först fyrkanter i klostersöm (plattsöm); traditionellt sys fem raka stygn över fyra trådar. Sy alla klostersömmar och andra dekorationssömmar klara enligt det mönster man valt. Sedan börjar det spännande. Ta en vass och spetsig brodersax och klipp av och ta bort trådar närmast klostersömmen på de ställen där det skall vara hål. Bind ihop de trådar som är kvar till stolpar genom att använda tränsad hålsöm eller slingstygn. Hålen kan sedan dekoreras med diagonala trådkors.

Hardangersöm

Värmen och boken

Det bruna ligger som en matta, tät och tjock, det knastrar när jag går. Det är varmt i luften. En and simmar stilla i tjärnet. Klockan är sju på kvällen och fågelsången har stillnat. Jag går i en bokskog och jag njuter när jag ser uppåt i det skira. Upplevelsen är lika fantastisk varje år, att se hur löven från boken spricker upp och har just den där ljust limegröna färgen som är så fin. När löven ännu inte har nått sin slutliga storlek, så sipprar ljuset mellan löven genom trädkronan och ger ett underbart intryck. Jag njuter!

Bok

Bok

Bok

Bok

Sädesärlan

Ett säkert vårtecken för mig är när jag ser den svart-vita Sädesärlan för första gången. Jag hann få en suddig bild innan snö och hagel blandades med solsken och solstolsväder, glittrande vatten och mycket rensande i trädgårdslanden.

Är det någon som vet om det är ogräs jag rensar bort eller invasiv grön perenn (en sån som sprider  sig okontrollerat) ?  Långa vita rötter har den, precis som kirskål.

Sädesärla

Glittrande vatten

okänd-växt-2okänd-växt-3

okänd-växt-1