Lenas Brantevikssill

Nu är det snart vår och påsk och nu smyger det sig in ett recept bland alla stygn, min egen Brantevikssill. Det finns många bra recept på nätet så det är bara att testa även andras. Det som är bra med min variant är att det inte är så mycket ättika i den och därmed inte så stark, lite sötare.

1 förpackning inläggningssill t ex 5-minuters

1 rödlök

10 skalstrimlor av morot

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

1 lagerblad

Dill färsk en halv  kruka eller fryst

1 tsk rosepeppar eller citronpeppar

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk ättika 12 % plus 1 dl vatten

Häll av sillen ordentligt i ett durkslag. Skär filéerna i sneda bitar om de är hela. Skala och hacka rödlöken fint. Skala och skär strimlor av moroten. Krossa vitpeppar och kryddpeppar grovt i en mortel. Smula lagerbladet. Hacka dillen. Blanda ättika och vatten.

Blanda lök, krossad peppar, lagerblad, dill, citronpeppar, socker och salt. Lägg lite av sockerblandningen i botten i en glasburk. Lägg i ett lager sill och varva sill och sockerblandning i burken. Avsluta med sockerblandning. Häll på ättiksblandningen. Försök trycka ner allt så gott det går i burken. Ställ i kylen i 3-4 dagar och sedan kan du testa din egen sill.

Du vet väl att du om tittar på min blogg på datorn, så kan du söka på kategorin Recept och få fram alla jag skrivit hittills. Tex tror jag mitt Lantbröd skulle passa bra till ägg och Brantevikssill till påsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *