Vad stoppar dig?

Är du kreativ? Tänker du ut nya lösningar, ja du är nog kreativ, men på ditt område. Jag resonerar runt hur jag kan bli mer kreativ inom skapande.. Olika förslag som kanske hjälper …….

  • Ett vitt tyg eller en vit canvas – jag kan inte, jag har inga idéer – gör så här: blunda och ta en tråd eller en färg och gör några stygn eller streck, nu är du igång….. eller dela upp ytan i fyra fyrkanter (tråckla emellan) och börja sy på en lite mindre yta och gör det till en övning
  • Begränsa dig och bestäm från början – använd bara en färg (t ex svart) eller tre olika färger. Börja sy i mitten, efter ett tag, tänk på vad blir det och hur stor skall det vara och markera t ex 20×20 cm på tyget. Nu har du ytterligare en begränsning, men den hjälper dig vidare till flera idémotiv och syften.
  • Alla andra kan, men inte jag – jämför dig inte, alla har varit nybörjare. Jag tyckte inom slöjd i skolan, tyvärr på grund av en för petig och ibland elak syfröken. Men med en mamma och moster som berömde och satte mönster och garn i händerna på mig så sydde och virkade jag.
  • Jag kan inte rita – skissa säger de stora konstnärerna och nästan alla textilkonstnärer. Jag jobbar fortfarande med mig själv på detta område. I min hjärna säger det – Jag är inte bra på att rita och skissa. Vad är det som bestämmer det? Någon fobi sedan teckning i skolan för hundra år sedan. Nu har jag börjat göra det ibland, men på mitt sätt ibland med streck, många gånger med ord istället, ibland med kamera och sedan redigering i photoshop.
  • Vad stoppar dig egentligen? Tänk om, jag skulle göra så här istället? Använd andra material, plast och tyg. Använda kaffefilter eller tyg som du grävt ner i jorden och kommer upp med hål i. Experimentera. Gör det du älskar.
  • Läs en novell eller dikt eller något ur tidningen som ger dig en berättelse. Hur skulle du illustrera det?
  • Titta efter skuggorna på bilden nedan. Välj bara en liten del av bilden, behåll den i minnet och välj en tråd och en bit tyg och starta…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *