Värdefulla råd

Början av året är ofta rensning för mig. Nu har nästan alla böcker fått en genomgång, tycker jag om dig, vill jag behålla dig osv. Ett häfte från år 1947 som jag aldrig läst, har jag bläddrat igenom nu. Det heter ’2000 värdefulla råd i olika ämnen, som ofta ej kunna värderas i pengar’. Pris 2 kronor. Intressant att se vad de prioriterade på den tiden. Det är klart riktat mot kvinnan i hemmet och hur det skulle ’underlätta’ och göras perfekt. Det var andra tider, annat sätt att leva, andra material, och det är riktigt bra med utveckling. Ändå vill jag dela med mig av 12 kuriosa-råd, en del kanske håller idag.

Rengöring

Kristallvaser, som blivit glanslösa, bli klara igen, om man sätter björkris i dem.

Grövre porslin blir ofta brunt i utsirningarna. Detta går emellertid bort, om man doppar en fuktad lapp i aska och gnider härmed. Sedan kan man tvätta i såpvatten.

Flugfläckar på förgyllda föremål försvinna om de gnides med en ituskuren lök.

Pålitligt medel mot rost. Det är irriterande att se sina dukar förstörda av rost, tomatfläckar, rödvinsfläckar och dylikt. Här skall ni få ett råd som jag av egen erfarenhet vet är absolut pålitligt. Man doppar dukarna i skummjölk och låter dem ligga ett par dagar. Sedan sköljes de och få ett uppkok i rent vatten utan någon tillsats. Därefter hängas de till tork. De blir bländvita. Linne som legat och gulnat bli också vitt och fint med denna metod.

Kläder

Då ett mönster ritats upp med kalkerpapper stryker man efteråt över tyget med ett varmt strykjärn. Mönstret blir då tydligare och suddas inte ut medan man syr.

Hemfärgning av äkta grått. Grönt enris repas så att inga stora grenar medfölja. Härefter nedlägges varvtals ett tjockt lager av enris och ett tunt lager rentvättat garn. Först och sist dock enris. Vatten påfylles så att det står väl över. Får koka 4 timmar. Det blir ett äkta grått, som kan användas till både vävnad och stickning.

Bra och billigt stoppgarn får man på följande sätt: Man river upp de bästa bitarna av gamla slitna strumpor och nystar garnet om ett skärbräde som hålles i ångan av kokande vatten så att det blir fuktigt. Ställes sedan vid spisen att torka. Då garnet nystats av, är det slätt och rakt.

Då man vid stickning och virkning med ullgarn måste skarva tråden, bör man ej knyta samman ändarna utan med en stoppnål träda dem omlott en bit på cirka 10 cm. På detta sätt blir arbetet både vackrare och starkare.

Brodera på stickade västar och jumpers är ganska svårt, men rita upp mönstret på tunt papper, tråckla fast det på plagget och sy därpå. Det går sedan lätt att dra bort papperet.

Amerikanerna rekommenderar paraffin eller vax – sådant som finns i vanliga vaxljus – som lämpligt medel att hålla strumpor och sockor hela, eller i varje fall hållfastare än nu. Man behöver bara gnida in strumpornas tår och häl med vax, resp paraffin, för att få dem ’fyra gånger starkare och mindre mottagliga för hål och slitage’, heter det. U.S. Department i Newyork har gjort tekniska experiment, som visar detta.

Inventarier – Papper

Sin egen märkbok arrangerar man genom att anskaffa en skrivbok i lämplig storlek. De mönster man önskar bevara från olika tidningar urklippas och inklistras i boken. På så sätt bliva mönstren lätt tillgängliga och man slipper lösa blad och hela tidningar. Text med förklaringar kan inskrivas invid mönstret.

Hälsoråd

Mot överansträngda nerver gör man en hängmatta, som kan hängas upp inne i ett rum och i vilken man lugnar sina nerver genom att ligga och gunga fram och tillbaka en eller ett par timmar varje kväll. Detta är ett vida bättre sätt att vila nerverna och få bättre sömn, än de kraftiga kroppsövningar man så mycket använder.

Av dessa råd tar jag med mig märkbok eller skissbok för framtida projekt, något med skog och natur. Vad tar Ni med er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *