Om Ni befinner Er i närheten av Bohuslän, försök besöka Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. Där pågår förutom utställning från samlingarna även en utställning av Lars Lerin. Akvarellerna är helt fantastiska, jag har aldrig sett sådana kontraster, Vitt, svart, brunt…..
Blogg
Att måla klöver
Ett så sött ansikte
I grått och vitt stack ansiktet upp genom det beigegula gräset och med de vita präskragarna bredvid. Vi tittade på varandra en lång stund. Det kändes som en lång stund, men det var nog inte mer än 15 sekunder, illern och jag. Det är första gången jag sett en iller på så nära håll och i vår trädgård. Vi bor granne med skogen så det kanske inte är så ovanligt. Illern hade ett så sött ansikte och jag fick googla för att verkligen få klart för mig att det var en iller och inte en mink.
Illern är ju rovdjur och våra farföräldrar har berättat en skröna från förr. När de gick ut i skogen hade de stora stövlar på sig och med svart koks längst fram i stövlarna och i stövelskaften för att om illern gick till angrepp, så bet den i stövlar och koks och inte i fötterna, en skröna från förr.
Jag tror jag skippar koks och utbrunnen vedkol i stövlarna. Den lägger jag i trädsgårdslandet istället mot vita flygare. All rucola sallad har blivit hål i, jag tröstar med mig att mangolden växer så det knakar.
Damen med färg
Jag vill presentera en av mina grannar, Damen med färg, en verklig Grand Old Lady inom textil och en inspirationskälla.
Hon heter Elisabeth Carlsson, kallad Bettan, snart 90 år i september. Bettan var med och startade Handkraft i Trollhättan och är även med i Götaälvdalskonstnärerna. Mycket aktiv och häromdagen broderade hon trollsländor och skalbaggar inför kommande utställning. Som Ni ser har hon garn att göra mycket av….
Rosor i lager på lager?
Brunt i lager på lager
Vad är det som gör att soligt väder lockar fram bagaren i mig? Så är det i alla fall och nu har det blivit både kanelbullar och brödkakor att bjuda nära och kära på. Recept på svärmors brödkakor hittar Ni nedan. Jag kör halv sats och modifierar lite som jag tycker. Jag testar också bruna färger i broderi och akryl. Fortsättning följer….


ALICE brödkakor
2 hg margarin
2 liter mjölk
2 tsk salt
3 nävar socker
2 hg jäst
1 kg rågsikt och resten vetemjöl
Smält margarinet, ljumma mjölken och blanda med margarinet, jästen, därefter salt, socker och mjölet. Rör tills degen är blank. Jäs degen till dubbel storlek. Arbeta degen i bunken först tills den släpper, arbeta den sedan på bakbordet. Dela den i två delar. Dela varje del i ca 6-7 delar. Arbeta alla delarna till runda bollar. Kavla sedan varje del till en kaka, picka kakan, vänd kakan och kavla kakan. Lägg den för jäsning minst 30 minuter. Tryck först med fingret på kakan, om den går upp igen, då är den färidgjäst.
Ställ plåt in i ugnen på mellanfals, när ugnen sätts på till 250-275 grader.
När kakan är färdigjäst ta upp kakan på bakfjolen och picka den, lägg den på den varma plåten och baka den i 8 minuter.
Färg och form i naturen
Båten är i, det är sommarstart!
Årets första ros?
Åh, vad glad jag blir när alla rosor skall börja blomma. Perle d’Or, Guldpärlan i rosa, heter den som var först ut i år. Troligen beroende på att den är planterad i kruka som stått i växthuset över vintern. Men det finns mer….

Snöklockor, äppleblommor (Oranie) – Njut av färgskiftningar vitt till rosa


Oh, how happy I will be when all the roses will begin to bloom. Perle d’Or, Golden Pearl, is the first this year. Probably because it is planted in a pot that stood in the greenhouse over the winter. But there’s more ….
”Snöklockor”, apple flowers (Oranie) – Enjoy the color changes white to pink
Rabarbermarmelad – Min egna eller den Franska…
I många år har jag av årets första skörd av rabarber gjort Fransk rabarbermarmelad enligt ett recept som jag klippt ut för länge sedan. I år har jag gjort en egen variant och förkortat koktiden och använt syltsocker istället för vanligt socker. I receptet nedan så står den ursprungliga franska varianten i parentes.
Rabarbermarmelad
1 kilo rabarber
1 kilo syltsocker (eller 1 kilo strösocker)
Saften från en pressad citron
- Skär rabarbern i småbitar och lägg i en stor kastrull och häll i socker och citron.
- Koka på låg värme i början, rör i kastrullen och öka värmen efterhand. Låt koka i ca 10-15 minuter (minst en timma för den franska varianten). Rabarbern skall ha mosat sig och kokat sönder. Skumma noga.
- Gör marmeladprov: Ta ett litet fat och skölj med kallt vatten, lägg en liten sked marmelad på fatet. Dra en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar. Annars låt koka en stund till.
- Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar ända upp till kanten, sätt genast på locket och vänd på burken försiktigt och låt den svalna upp och ner på (då behövs inte paraffin).
- När den är kall, skriv en trevlig etikett ”Min Rabarbermarmelad 2014” och fortsätt förvara burkarna upp och ner på i kallt utrymme.
De kommer att gå åt fort för den här marmeladen smakar jättebra både till både rostat bröd och till ost.
Har du plockat mer rabarber, så frys gärna i plastpåsar, 1 liter är ca 500 gram rabarber.