Gul Påsk och mumsig köttgryta

Snart är det påsk och dags att tänka på vad man skall bjuda på till sig själv eller till släkt och vänner. Jag hoppar över det vanliga: ägg (vitt och gult), sill (grått), janssons (beige och mörklila, kanske brunt)…… och föreslår  att Ni lagar till någon av dagarna Helges grytbitar (brunt). Köttgrytan smakar mums, koka hellre för länge än för kort tid.

Helges grytbitar

6-8 hg skinkstek

1-2 morötter

1 lök

½ msk salt

5 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

  1. Börja med att skära köttet i 2-3 cm stora kuber och skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och låt det blir nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg efterhand över det i en gryta.
  3. Tillsätt kryddorna och späd med buljongen. Rör om väl.
  4. Koka upp grytan och låt den småkoka med lock i ca 1 timme. Tillsätt morötterna och låt dem koka med den sista halvtimmen.
  5. Red med vetemjöl och mjölk och smaksätt med soja och salt och peppar.

Servera med svart vinbärsgelé och kokt potatis

Glad Påsk!

Gul krokus
Gul krokus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *