Mina stygn 2

Alla har vi stygn som vi återkommer till, de stygn som vi gillar bäst. Jag tänkte lista några stygn som jag kommer tillbaka till ofta. Det blir tre delar.

Jag brukar googla för att se hur ett stygn skall sys, t ex på svenska sidor på Youtube eller hos Mary Corbett Needle and tread.

En annan sida som kan verka överväldigande, men där finns ALLT om stygn, det är Royal School of Needlework och deras vägg av olika stygn. Stitch Wall – RSN Stitchbank

Du kan använda olika typer av tråd eller garn, DMC 2 eller 3 trådar, Venne garn, lingarn eller pärlgarn.

4. Langett eller på engelska Blanket Stitch

Langett användes ofta förr för att kanta ett broderi eller sy tätt tätt runt knapphål och idag kan vi variera det hur vi vill. Vänd t ex på broderiet och sy det på baksidan. Då på framsidan har du ett fint rakt stygn.

5. Korsstygn, vilda korsstygn, på engelska Cross stitch

Detta är det i Sverige tror jag vanligaste stygnet. Det man lär sig som täcker stora ytor, det är stygnet som finns på alla färdigritade stramaljpaket för kuddar eller tavlor. På 1970-talet var Clara weavers broderier på räknelinne väldigt populära.

Prov på vilda korsstygn på ett okänt porträtt taget ur reklamen.

6. Twistsöm och vilda twistsöm, på engelska Long armed cross stitch.

Twist är ett stygn som täcker ytor ganska fort. Det är lite likt korsstygn, men ett stygn är långt och det andra kort. Stygnet är vanligt eller var vanligt i Skåne förr. Har Ni tillfälle, så besök Kulturen i Lund eller Lilla Rödde, en gård då tiden stått stilla, fylld med arbeten med twistsöm och mycket flamskvävnad.

I mitten finns langett och de mörkbruna linjerna är twistsöm. Tavlan heter Desideria, vår svenska drottning. Hon hade en kamkofta med broderier som stiliserade gafflar och denna hittade jag på Digitalt museum och blev inspirerad av och gjorde en egen skiss och broderade, storlek 30×40 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *