Kaffe Fassett

Kaffe Fassett

Kaffe Fassett har fått människor över hela världen att börja sticka och brodera. Han designar tapeter och tyger. 2003 var året då jag gick en 1-dags kurs för Kaffe Fassett på Röhsska museet i Göteborg. Det handlade om lappteknik och komposition. Se på foton nedan om hans bok som utgavs samma år. Så här säger han om mönstret Risskålar: ’Cirklar återkommer ofta i allt som jag arbetar med. Jag inspirerar av runda fönster, valvbågar, traditionella persiska suzanibroderier med återkommande cirklar och fyllda hyllor av skålar.’

Vi fick brev om vad vi skulle ha med oss, ett antal bomullstyger i olika mönster och färger och ett stort flanelltyg ca 1×2 meter. Väl där fick vi hänga upp vårt flanelltyg på väggen, klippa ut olika former ur tyglapparna efter mönstret skålar. Sedan fick vi börja trycka till/sätta upp lapparna på flanellen så som vi ville ha dem. Vi fick rådet att arbeta snabbt. Det är oftast det första valet som är det bästa. Konstigt nog så fäste bomullstyg på flanell utan att trilla ner, inga knappnålar behövdes. Det var superroligt, flytta runt och komponera. Lika roligt också att titta på hur de andra gjorde, tänkte och deras resultat. Tyvärr fanns inga digitala kameror i mobilerna då.

Sedan skulle vi sy på detta på bakgrundstyg enligt Kaffes design. Jag började aldrig sy och det blev som det blir ibland. Allt materialet blev liggande i en låda. Men nu (2019) har jag börjat beta av olika textila projekt och detta är ett av dem.

Jag kände inte nu för att göra efter någon annans design, nej jag valde ett annat format och förenklade mönstret. En rad skålar går rätt upp sedan så händer något skålarna trillar och hamnar upp och ner. Hur och varför gör de det? Är skålarna halvtomma eller halvfulla? Står de inte tillräckligt stadigt? Är det en metafor för hur världsläget är? En del länder eller områden är tillsynes stabila, medan andra har problem och oro.

Skålarna har jag strukit på plats med hjälp av vlisofix och nu håller jag på att sy fast dem i kanterna. Sedan återstår det fria broderiet över hela arbetet. Spännande fortsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *