Mörkt eller ljust – Ormamatta

Allt är hur du tänker. I Januari månad är det mörkt eller ljust? Snö eller regn oavsett, mörkt är det; men det finns också mycket att planera och göra. Jag ser nämligen ett glas som halvfullt och inte som halvtomt, alltså ser jag ljust på tillvaron, även om det är mörkt och regnigt just nu, 14 januari i Västsverige.

Ormamatta

Det nya året 2023 består för mig av vävning och broderi. Jag har satt upp 18 meter rosengång (inklusive tuskaft) för att väva trasmattor. Jag har tagit ett mönster från Vävmagasinet nr 3 1994 på Ormamatta. På Österlen i Skåne kallar man den här typen av trasmattor för ’ormamattor’. Fyra inslag av varje färg ger i rosengångsvägen en slingrande orm. En bra variant när man vill väva upp sina trasrester.

Jag har börjat med tuskaft i en grå pastellig matta och sedan en i blå toner och sedan rosengång i ormamattan.

Tuskaft i grå pastelliga toner – ett gammalt sofföverdrag kommer till nytta
Tuskaft i blå toner
Rosengång med fyra inslag med en färg och fyra inslag med nästa färg, till en ORM

Fritt broderi

med små små stygn enligt Richard McVetis. Snyggt, men kanske inget för mig att göra jämnt.

Ett ufo, unfinished object, har varit dessa former och nu har det blivit färdigt. Troligen infogar jag det i någon typ av collage.

TextileArtist.org – Be inspired to create deltar jag i och där visade April Sproule olika typer av cirklar och spiraler, mitt exempel är på gång.

¨Strösselstygn¨ enligt Richard McVetis sätt.
Franska knutar och kedjestygn
Spiral och cirklar enligt April Sproule, Textile Artist.Org
Mörkt eller ljust? Lite ljust ändå, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *