Sashiko

Jag har gått en dags-kurs i Sashiko. Den ordnades av Östra Skånes Hemslöjdsförbund och lärare var Momiyama Takao. Jag var så nöjd, jag fick reda på historien bakom, jag fick handfasta råd om hur man syr.

Att använda båda händerna

Du som sett och hört om Sashiko förut vet att det är vanliga förstygn eller tråckelstygn. Men man använder båda händerna samtidigt när man syr. Man matar på tyget på nålen med vänster hand och håller nålen långt fram med högra handen. Denna speciella tekniken heter Unshin. När det inte finns plats mer på nålen, så drar man igenom tråden. Det krävdes koncentration att lära om, att lära ett annat sätt att sy och använda händerna.

Läraren var generös med att visa exempel på olika sätt att sy och laga och inte minst var hela upplägget toppen med fika och ljus fin lokal och trevliga nya vänner.

Sy med sashiko stygn när man lagar kallas Boro. Det finns en fin film på Youtube om Boro och om Momiyama Takao som jag verkligen rekommenderar. Nedan är några enkla exempel på vad jag hann med på en dag, mer övning behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *